Opening  
De Kleine Aarde | Het Klaverblad 13, Boxtel | (0411) 68 49 21 | info@dekleineaarde.nl




Marktplaats Mijn duurzame leven Eco-park Mondiale Voetafdruk De Kleine Aarde
 
Bezoekerscentrum: voorbeeld van Duurzaam bouwen

Het Bezoekerscentrum van De Kleine Aarde is in 1995 opgeleverd als een voorbeeldgebouw voor ‘duurzaam bouwen ’. Dat betekent dat bij de keuze van de bouwmaterialen gelet is op de volgende zaken: grondstoffen, grondstofwinning, productiewijze van het bouwmateriaal, de mogelijkheden voor recycling en verantwoorde afvalverwerking.Bovendien is er extra aan dacht voor toepassingen die energie en water  besparen en een gezond binnen milieu bevorderen.

 
In het Bezoekerscentrum is gebruik gemaakt van houtskeletbouw: een frame van hout is het skelet van het gebouw, daartussen zijn wanden geplaatst. Voordeel is dat dit veel grondstoffen (als cement en baksteen) bespaart en dat de indeling van het gebouw flexibel is: het is relatief eenvoudig om muren te verplaatsen binnen het skelet. Alle gebruikte grondstoffen zijn vernieuwbaar.

Zonne-energie
Het Bezoekerscentrum is zo georiënteerd, dat optimaal gebruik gemaakt wordt van zonne-energie, zowel passief als actief (zie hiervoor het hoofdstuk klimaat en energie). Hergebruik van regenwater is toegepast en de afwerking binnen en buiten is zoveel mogelijk met duurzame materialen gebeurd. Ook bij de inrichting is zoveel mogelijk gekozen voor duurzame materialen.

Gezond binnenklimaat
Het comfort in een woning hangt voor een groot deel samen met het binnenklimaat . Dit wordt met name bepaald door de luchtvochtigheid, de luchtkwaliteit, de temperatuur en de hoeveelheid (dag-)licht.

Verwarming
Om een aangename temperatuur te ervaren en energie te besparen, heeft lage temperatuurverwarming met stralingswarmte de voorkeur boven een CV-systeem met radiatoren.
Een voorbeeld hiervan zijn de warmtemuren in de expositie Werelds Wonen: wandverwarming. In de wanden zitten leidingen waar warm water (ca. 35°C) doorheen geleid wordt. De wand wordt hierdoor opgewarmd en straalt zijn warmte af naar de personen in de ruimte. Naast een comfortabele warmte, draagt lage temperatuurverwarming bij aan een verbeterde binnenluchtkwaliteit, een verminderd energieverbruik en tot de mogelijkheid om efficiënter gebruik te maken van duurzame energie. Hierbij valt te denken aan het toepassen van een warmtepomp of een zonneboilersysteem. De regeling van lage temperatuurverwarming is wezenlijk anders dan van een CV-systeem met radiatoren. Dit komt omdat de wand
langzaam opwarmt en afkoelt. Door goede informatie hierover kan je optimaal  gebruik maken van het systeem.
Meer informatie over lage temperatuurverwarming is te vinden op: www.ltv.novem.nl.

Wandafwerking
Een fraaie manier van wandafwerking is leemstuc . Leem is een natuurlijk materiaal dat is samengesteld uit zand en klei. Er worden geen chemische stoffen of pigmenten aan toegevoegd. De sterkte van het materiaal is vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Leem heeft als eigenschap dat het reukabsorberend, vocht- en warmteregulerend is. Het kan hierdoor een positief effect hebben op de luchtvochtigheid in de ruimte. Het aanbrengen van leem vergt enige ervaring. Als je dit eenmaal hebt, kan je er prachtige dingen mee doen en er veel creativiteit in kwijt.

Naast de gebruikelijke wandtegels in de keuken is een Tadelakt-wand (Tierrafino Stone) erg fraai. Dit is een waterdichte kalkglans-Frescopleister in poedervorm. Het is een materiaal dat zijn oorsprong vindt in de Marokkaanse Tadelakt traditie van kalkglanspleisters. De vrije vertaling van tadelakt is inwrijven of inmasseren. Dit is dan ook de manier van toepassen van dit materiaal. Door de stoot- en watervastheid van het materiaal, is het ook zeer geschikt voor de badkamer, het trappenhuis, of bijvoorbeeld een schouw. Het materiaal heeft een elegante en luxueuze uitstraling.
Meer informatie over leembouw is te vinden bij Leembouw Nederland, www.tierrafino.nl.

Natuurverf
De verfsoorten die op de markt gebracht worden, zijn op te splitsen in twee groepen: verf uit de petrochemische industrie (alkydverf, acrylverf) en natuurverven. Om de milieubelasting van een verfsoort te beoordelen, is het van belang om niet alleen naar de hoeveelheid en het soort oplosmiddel te kijken, maar ook naar de herkomst, productiewijze en de samenstelling van de overige bestanddelen. Dit zijn de bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen, droogmiddelen en conserveringsmiddelen.
Als verf uit beide groepen beoordeeld wordt op milieubelasting blijkt dat natuurverven het milieu minder belasten. Dit komt omdat deze verf uit schonere grondstoffen is opgebouwd en een minder vervuilend productieproces heeft. Bij het maken van de keuze voor een bepaalde soort verf is het ook van belang te kijken naar de toepassing van de verf. Is het voor buiten- of binnenschilderwerk? Welke verfeigenschappen zijn gewenst? Bereid de verfklus goed voor, dat is het halve werk! Meer informatie over verf en milieu:  www.milieucentraal.nl

Keuken
Koken is iets dat vrijwel iedereen doet in de keuken. Naast koken op gas en elektrisch koken is er een energiezuinige manier van koken ontwikkeld koken op gas onder glas. Dit systeem combineert de voordelen van koken op een glazen plaat met de voordelen van gas. Door de glasplaat is het reinigen van de onderdelen van de gaspitten niet meer nodig en kan de plaat eenvoudig schoon gehouden worden. Bovendien is de kookplaat eenvoudig aan te sluiten op de gasaansluiting en is het systeem veel energiezuiniger. Ter vergelijking: de energiebesparing ten opzichte van keramisch (elektrisch) koken is 50-80% en het is circa 25% voordeliger dan een gewoon gasstel. Het resultaat is zuinig koken en veel minder luchtvervuiling als gevolgd van een efficiënte verbranding. De Duitse fabrikant Oranier levert deze kooktoestellen.

Verlichting
Omdat het nu eenmaal niet de hele dag licht is en wij ook graag nog opblijven als het ´s avonds donker is, kent ieder huis verlichting. De keuze voor het soort verlichting is te maken door te letten op de functie en de plek van het licht, gaat het bijvoorbeeld om vergaderlicht of sfeerlicht. Een volgende keuze is die tussen gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen of Ledverlichting. Gloeilampen zijn de minst energiezuinige lampensoort. De ontwikkelingen op het gebied van de zeer energiezuinige Ledverlichting gaan erg snel, steeds meer toepassingen komen op de markt. Door in huis gloeilampen te vervangen door spaarlampen (op plekken waar een lamp meer dan 3 minuten achterreen aan is) bespaar je al snel veel energie en geld, de aanschafkosten zijn er op korte termijn uit. Meer tips over verlichting en besparing vind je op www.werelds-wonen.nl en www.milieucentraal.nl.

Plattegrond bezoekerscentrum


Terug

Zoeken
naar: